duminică, 21 iunie 2015

Adevarul gol-golut despre CNVA Galati

   Voi dedica acest articol unor mituri despre fostul meu liceu:

  1. Meditatiile - cand am terminat eu, sedinta de pregatire deja atinsese 40 de lei. Se faceau meditatii in special la matematica, fizica, info, chimie, engleza. Majoritatea profilor faceau dupa amiaza grupe de 4-5 insi, cam 3 grupe pe zi. Ce m-a deranjat a fost ca daca nu te duceai, iti dadeau note mici si nu te scoteau din 3 si 4 pana cedai. The house always wins.
  2. Laboratoarele - celebrele laboratoare erau de fapt muzee in care nu aveai voie sa atingi nimic, nu se faceau experimente la chimie/fizica, nu se diseca la biologie. Corpul cu laboratoare avea la parter 2-3 sali de clasa iar la etaj laboratoarele si sala de film.
  3. Copiii de bani-gata - E gresita aceasta prejudecata, majoritatea eram din familii obisnuite (poate putin peste medie), iar cateva cazuri erau exceptii (familii instarite dar si copii de la tara). La liceu intrai pe baza mediei de la capacitate/teste nationale si a anilor de studiu. Practic nu intrai pe baza banilor parintilor ci cu notele pe care le obtineai invatand. Puteai fi sarac de nota 10, nu iti putea lua nimeni locul.
  4. Olimpicii - cei care participau la olimpiade erau doar cei alesi de profesori dintre cei care faceau meditatii cu ei. Mereu spuneau ca sunt locuri limitate si alegeau doar cativa colegi care se cam intorceau cu coada intre picioare, extrem de putini fiind cei care reuseau. Si chiar daca vedeau ca au esuat, profii insistau an de an cu aceiasi indivizi, nu dadeau deloc vreo sansa altora care poate s-ar fi descurcat mai bine.
  5. Imaginea conteaza - ca in orice alt liceu se ascund sub pres multe lucruri.
  6. In LVA se invata carte - oarecum. In LVA ti se preda si esti ascultat. Nu are nimeni timp sa-ti explice ceva. Ori stai acasa si te dai cu capul de toti peretii pentru ca nu stii sa faci tema pentru ca proful preda de pe un manual si apoi iti da tema dintr-o culegere obscura, ori dai bani la meditatii in turma. Si daca nu stii sa faci tema iei 4, nu poti sa-i spui ca n-ai stiut s-o faci doar cu ce ti-a predat la clasa.
  7.  La clasa se fac exercitii grele, din toate manualele posibile (la matematica aveam manual de Ganga, culegere de Ganga, culegere de Burtea, culegere de Nita si Nastasescu, revista RMG).
MeDiTatii
 Cu toate acestea, liceul este unul minunat si sunt mandru ca l-am facut. Daca reusesti sa faci abstractie de profesori si sa vezi partea frumoasa a lucrurilor, totul e ok.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Etichete